Еднополовият брак е интимен хомосексуален съюз, в който мъжка или женска двойка живеят като семейство. В много европейски страни такава връзка е позволена от закона, приравнява се на традиционните семейни отношения с всички произтичащи от това имущества, други права и задължения на партньори по отношение един към друг.

Кои са основните причини за еднополовия брак

Причините за хомосексуалните връзки може да се дължат на физиологични фактори, проявени на генетично ниво. Тогава те говорят за вродена хомосексуалност – транссексуализъм – психологическо желание да промените пола си. В детството това се проявява несъзнателно.

Момчето се облича в роклята на малката си сестра, избягва връстници, играе с кукли. Психологически той се чувства като момиче. Генът, отговорен за вътрематочното развитие на плода, се е провалил.

Същото важи и за момичетата. От ранна възраст тя избягва приятелите си, облича се като момче, играе с момчетата и се радва на авторитета на „готино дете“ с тях.

Навикът за еднополов секс може да се придобие през живота. Ако едно дете е отгледано сред хомосексуалисти, постоянно е привличано към хомосексуални контакти (дори против собствената си воля), има голяма вероятност момчето да стане гей, а момичето да стане лесбийка.

Еднополовите бракове винаги са съществували по света. Такива двойки са криели сексуалната си ориентация, защото обществото се е отнасяло негативно към тях. Сега времената са различни, но гейовете и лесбийките все още не се приемат в някои страни. Тук се усеща голямото влияние на традиционния морал и религиозния светоглед.

Сексуална революция и еднополов брак

Сексуалната революция през втората половина на 20 век се свързва с развитието на медицинската индустрия, когато се появяват различни контрацептиви, предпазващи от бременност. Сексът се превръща в безопасно и приятно забавление.

ХИВ епидемията, която избухва в САЩ през 80-те години на миналия век, привлича вниманието към гейовете и лесбийките. Те не се ползваха с правата на „достойните“ граждани. Мнозина загиват без средства за лечение. Това предизвика съчувствие у тях и започват да се интересуват от техните проблеми.

В много западни страни започва борбата за премахване на дискриминацията в обществото въз основа на сексуална ориентация. Митингите в подкрепа на правата на сексуалните малцинства се превръщат в традиционни. Започват да се приемат закони за легализиране на еднополовите бракове и такива двойки по закон получават достойнството и личността на всеки човек и не трябва да са основание за дискриминация или злоупотреба.

Холандия става първата държава, която законно призна хомосексуалистите след 2001 г. Първият еднополов брак е регистриран тук между жени. Оттогава хомосексуалните връзки се приемат в другите страни. Много известни хора са говорили открито за своята сексуална ориентация.

Премиерът на Исландия Йохана Сигурдардотир е първата жена в света на толкова високо ниво, регистрирала лесбийския си брак. Сред привържениците на еднополовата любов са английският певец Елтън Джон, бившият световен шампион по тенис от Чехия Мартин Навратилова и много други.

1.5/5 - (2 votes)
Категории: Блог

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *