Какво представлява гей "Прайд"?

Прайдът е мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални и трансполови хора (ЛГБТ) и техните близки и приятели, което съчетава социално-политически протест с развлекателни елементи.

Думата „прайд“ идва от английската дума pride, която означава гордост. Идеята зад избора на тази дума е залегнала в дългото потискане и системното налагане на срам у ЛГБТ хората – векове наред те са били заклеймявани като болни, ненормални и недостойни да живеят открито и наравно с хетеросексуалните. Прайдът е израз на гордостта на ЛГБТ хората от това, че са такива, каквито са и на това, че имат смелостта да отстояват достойнството си.

Защо ЛГБТ хората правят прайдове?

Прайдовете се появяват в началото на 70-те години на 20 век в САЩ като годишнина от сблъсъците в нюйоркския бар „Стоунуол” в късните часове на 27 юни 1969 г.

По онова време хомосексуалността в Съединените щати е все още незаконна и полицията често организира изненадващи хайки в гей заведенията, като арестува и малтретира посетителите им. Нерядко имената на арестуваните се обявявали публично, което проваляло кариерата и живота на много от тях.

Прайдът не е демонстрация. Това е събитие, което цели да покаже на света, че ние не сме "сбъркани" и не заслужаваме да бъдем дискриминирани, заради сексуалната ни ориентация.
Станислав Желязков
Дизайнер

Такава акция се случва и в „Стоунуол“ през онази юнска нощ. Няколко души биват арестувани. Заради грубо отношение една лесбийка оказва съпротива на полицая, който я е арестувал, и това провокира тълпата около заведението да нападне полицията с подръчни средства. Органите на реда викат подкрепление, но от околните сгради се стичат все повече гей мъже, лесбийки и трансполови хора, които предизвикват четиридневни вълнения в квартал Грийн Вилидж. Участниците в размириците са хиляди. От тогава до днес „Стоунуол“ е символ на пробудилото се движение за равни права на нехетеросексуалните и трансполовите хора по целия свят.

ЛГБТ хората са малцинство, което в по-голямата част от света е или е било обект на по-лошо третиране. Те са част от обществото, подложена на отхвърляне, клевети, обиди, тормоз и насилие.

За да се промени това положение е необходим обществен дебат и осъзната общност, която да е страна в него. Общественият дебат е ключово средство за решаване на проблемите и развитие на демократичното общество.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
Designer
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
Designer
0 години
От първия ПРАЙД в България!