Депресията при мъжете, или в миналото наричана още “меланхолия”, е чувство на тъга с висок интензитет. Тя може да се прояви по много различни начини в реалния живот, но във всички случаи води до чувство на униние и празнота. Липсата на желание за извършването на обичайните дейности е сред най-силно изразените симптоми, които могат да бъдат придружени. Съществуват и редица други – апатия към всичко, ниско самочувствие, несигурност, вина и дори работохолизъм. 

Страдат ли често мъжете от депресия

Както жените, така и мъжете страдат от депресия. Подобни чувства и емоции не щадят никого. Те се появяват изневиделица – нужно е да ги разпознаем и анализираме, за да можем и да се справим с тях. Ако отложим разрешаването на проблема, той ще се задълбочи и може дори да попречи на рационалната ни преценка, да замъгли мисленето ни и по-лошо…

Какви са причините

Причините за подобни състояния при силния пол могат да бъдат най-различни – от професионални неуспехи до любовни разочарования, от стресови ситуации до здравословни проблеми или други предпоставки за развитието на това масово заболяване. Не е изключено и да няма основателна причина за появата на депресия при мъжете. Често пъти това се дължи на генетична обремененост, която в дадена възраст манифестира под формата на необяснима тъга и дори и нежелание за живот! 

Каква е симптоматиката

Депресията при мъжете е сред онези проблеми, които просто трябва да разрешим. Да ги погледнем в очите и да не ги замитаме под килима, където ще стават все по-големи и по-големи… Често пъти се налага да променим живота си изначално – да прекратим токсични отношения, да сменим работата си и дори местоживеенето си. Дори и това! Ако следните симптоми са налице, то със сигурност се касае за меланхолия с патологичен характер:

  • Ежедневна умора и дори летаргия;
  • Липса на желание за работа, срещи с приятели и купони;
  • Силна раздразнителност или обратното – безразличие към случващото се;
  • Постоянно чувство за вина;
  • Затруднена концентрация;
  • Саморазрушително поведение и автоагресия – много сериозен симптом, който изисква спешна намеса.

PsySense.bg е център за психологическа подкрепа, където всеки може да открие разбиране и емоционално удовлетворение – запазете своя час сега. 

Как се лекува

Навременната намеса на психолог е много важна, за да бъдат усвоени някои техники за справянето с този проблем с обществена значимост. Честите консултации с психолог в много от случаите имат дори и задължителен характер, за да се постигнат добри резултати и то в дългосрочен план. 

Правилно насочената самопомощ е също решаваща, като тя включва приятни занимания, творчески дейност, спорт, разговори с приятели и др. Работата е също добър начин да осъществи контрол над депресивните мисли при мъжете и да се заздравят личните и професионалните отношения, които са “пострадали” вследствие на депресията. 

5/5 - (1 vote)
Категории: Блог

0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *